Двама от финалистите на CodeIТ са от ПМГ

от | Новини, Постижения на ученици

Добрик Георгиев /11б клас/ и Александър Георгиев /9б клас/ са сред дванадесетте финалисти на най-елитния частен национален конкурс по информатика в България CodeIT. Те участваха на финалния кръг и награждаването на участнците в конкурса, проведени на 18.05.2015г. под патронажа на Президента на Република България.

Състезанието протича ежегодно в 6 задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ Асоциации и водещите образователни институции в България. Кръговете са два типа: Маратон и Спринт. Задачата в кръговете тип ‘Маратон’ е много трудна и не винаги има оптимално решение, но за сметка на това състезателите имат много повече време, за работа. Кръговете тип ‘Спринт’ са кратки (3-5 часа) и съдържат няколко състезателни задачи от алгоритмичен характер. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през сезона.

Финалисти получиха награди от водещи ИТ компании и се срещнаха с doudouille (Паскал Понс) – мениджър на Инженерната програма в Criteo, Париж, която е една от най-успешните Френски и Европейски компании.