Отново медали за ПМГ „Акад. Боян Петканчин” на национално състезание по лингвистика!

от | Новини, Постижения на ученици


С два медала – златен и бронзов се върнаха на учениците от  ПМГ „ Акад. Боян Петканчин” – гр. Хасково от проведеното от 31 януари до 2 февруари 2014 г. в град Сливен Национално състезание по математическа лингвистика в рамките на Зимния математически турнир „Атанас Радев“. Състезанието е в календара на Министерството на образованието и науката.

Лингвистите от школата на ПМГ – гр. Хасково, под ръководството на преподавателя им  Ваня Гочева, за пореден път показаха своите умения при решаване на сложни лингвистични проблеми, поставяйки имената си на едни от  челните места в класациите. Учениците на възраст от 15 до 18 години представиха достойно своето училище с изключително добри резултати. Участие взеха Йоана Георгиева (10 клас), Лилия Петрова (11 клас), Марио Георгиев (9 клас) и Димитър Карев (9 клас), както и носителят на бронзов медал Христо Йорданов (12 клас) в категория 12 клас и завоювалата злато Гергина Георгиева (9 клас) в категорията 8-9 клас.

Състезанието беше изключително оспорвано и е най-мащабното до момента по брой участници – 270 ученици, разпределени в четири възрастови групи. Състезателите ни не само заеха  второ място в страната по брой спечелени медали, но и спечелиха добър старт в надпреварата за участие в международната олимпиада по лингвистика в Пекин и Всерусийската олимпиада в Санкт  Петербург, за които отново ще събират точки от участието си в националната олимпиада в Плевен на 5 и 6 април.

Техният успех не е неочакван след немалкото победи в престижни състезания и миналогодишното класиране на Христо Йорданов в националния отборът по лингвистика, който ще представя България на олимпиадата в Санкт Петербург след броени дни. Да му пожелаем успех на Всерусийската олимпиада, а на целия отбор – успешно представяне  на Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика и достигане  на висоти, които да ни дават  нови поводи за гордост !!!